Intelligentie door Technologie

Avonturier met een missie

Als we Maaike Perenboom (1975) spreken staat ze op het punt om haar laptop voor vier weken dicht te klappen voor een welverdiende vakantie. Een reis naar Noorwegen kon door corona helaas niet doorgaan, maar ze hoopt met haar gezin nog wel naar Zweden te kunnen afreizen. “We zullen zien”. 

Echt verschil maken 

Maaike is sinds 2018 Ontwikkelaar bij Synchroon – een innovatieve projectontwikkelaar onder de vlag van TBI. Synchroon werkt – zo staat te lezen in het jaarverslag van TBI - gericht aan het ontwikkelen van mooie gebouwen in en bij de stad die op een positieve wijze impact hebben op mens, natuur en maatschappij. 

In haar rol kan zij echt het verschil te maken. “Er is geen plan B. Juist in deze tijd van de grote transities en systeemveranderingen moeten we nú in actie komen om blijvende schade aan de aarde en grote klimaatrampen te voorkomen. Het mooie is dat ik met mijn werk echt kan bijdragen aan de manier waarop we in de toekomst in Nederland wonen, leven en werken en ons verhouden tot de wereld om ons heen.”

Ik weet eigenlijk niet beter en let niet op die verschillen. Wat mij betreft werk ik gewoon met professionals.
Maaike Perenboom, Ontwikkelaar bij Synchroon

Circulair ontwikkelen

Een mooi voorbeeld hiervan is het stedenbouwkundige traject voor Merwede (deelgebied 5 Merwedekanaalzone) bij Utrecht waar Maaike de afgelopen jaren trekker was van de visie op duurzaamheid. Het gebied aan het Merwedekanaal, dat Synchroon samen met AM verwierf, wordt samen met 11 partijen omgetoverd tot een eigentijdse stadwijk. Het gebied heeft een enorme dichtheid om de groei van de stad zo duurzaam mogelijk op te vangen. En dat is precies waar Maaike veel energie van krijgt. “Samen iets unieks ontwikkelen voor het stedelijk leven in Utrecht door slim te innoveren en de lat op het gebied van duurzaamheid en circulariteit steeds hoger te leggen. Ik hoop dat het niet alleen een mooi aangelegd gebied wordt, maar echt een plek met een ziel. Een plek die alle Utrechters in hun hart sluiten.”

Blijven innoveren in het Merwede-lab

Maaike heeft met het Merwede-lab een baanbrekende manier gevonden om voor dit gebied te blijven innoveren. “Normaal gesproken maak je met elkaar harde afspraken over zaken die je gaat realiseren. Daar zet je dan je handtekening onder. Maar gezien de hoge duurzaamheidsambities is het essentieel dat we blijven innoveren en experimenteren en geen genoegen nemen met de kennis van vandaag.” De partijen in het Merwedegebied willen ook de innovaties van morgen en overmorgen toepassen. Dat betekent dat het ondertekende plan geen status quo is, maar de komende jaren in ontwikkeling blijft. 

“We innoveren en experimenteren en leggen de lat steeds hoger om de wijk zo duurzaam en circulair mogelijk te maken. Dat is echt uniek.” Alle betrokken partijen hebben commitment afgegeven met de daarbij horende begroting, planning, doelstellingen en financiële toezegging. 

Stuur verhaal door